Click to play or stop

 • RoJam 2017

  RoJam 2017

  4 to 15 August 2017 Live Reports on Scouting Radio Read More
 • Poacher 2017

  Poacher 2017

  29th July - 5th August Live Reports on Scouting Radio Read More
 • Nord 2017

  Nord 2017

  1st July - 8th July 2017 Live Reports on Scouting Radio Read More
 • NIJam Northern Ireland 2017

  NIJam Northern Ireland 2017

    29th July to 5th August 2017  Live Coverage on Scouting Radio Read More
 • CJ2017 Canadian Jamboree

  CJ2017 Canadian Jamboree

  July 8-15th 2017 Live Reports on Scouting Radio Read More
 • BSA 2017 National Jamboree

  BSA 2017 National Jamboree

  July 19th - July 28th 2017 Live Coverage on Scouting Radio Read More
 • AJ17 Augengillan Jamboree

  AJ17 Augengillan Jamboree

  29th July - 5th August 2017 Live Coverage on Scouting Radio Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

De 16 Lissese scouts die naar Japan gaan

LISSE - Deze zomer gaan 11 scouts (14-17 jaar) en vijf stafleden van de Lissese scoutinggroepen Shawano’s en Lisser Kaninefaten naar Japan. Zij nemen daar deel aan de Wereld Jamboree en maken een korte rondreis door Japan. Een Wereld Jamboree is een uniek internationaal Scoutingkamp dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd.

In totaal reizen deze zomer meer dan 1.000 Nederlandse scouts af naar de Wereld Jamboree in Japan, het grootste internationale Scoutingevenement van de wereld, met 32.000 deelnemers. Een groot deel van de Nederlandse afvaardiging gaat mee als jeugddeelnemer en is 14 t/m 17 jaar oud. Al in 2013 begonnen de deelnemers met de voorbereidingen: kennis maken met elkaar en de Japanse cultuur.

Tijdens het Hemelvaartweekend zijn de voorbereidingen afgesloten met een groot gezamenlijk contingentskamp in Ommen. Voor het eerst waren alle Nederlandse deelnemers aan de World Scout Jamboree 2015 bij elkaar op één terrein. Op donderdag arriveerde de jongens en meiden vanuit alle windstreken van Nederland. Nadat iedereen zijn of haar eigen staf gevonden had werden eerst de tenten opgezet. Elke troep van 36 deelnemers en vier stafleden kreeg zijn eigen plek om in te richten. Op donderdagavond volgde een spetterende opening met een mooie lasershow. Tijdens de lasershow werd de speciaal ontworpen contingentsdas gepresenteerd, waarna elke deelnemer deze unieke das ontving.

De vrijdag en zaterdag stonden bol van activiteiten. Zo gingen de Scouts naar een outdoorcentrum met onder andere een trappersbaan en kanoën op de Vecht, was er een groot luchtkussenpark, een Japans badhuis en waren er workshops over de Japanse cultuur. Tussendoor was er ook tijd om te relaxen in het Dutch Food House en op zaterdagavond was het tijd voor een feestje in het thema Japan Beachparty met een DJ. Op zondag werd er een groot gezamenlijk spel gehouden, wat werd afgesloten met een taart- en theemoment. Elke troep sneed hierbij zijn eigen taart aan. Door al deze activiteiten leerde de deelnemers en hun staf elkaar nog beter kennen, zodat ze de drie weken in Japan goed op elkaar zijn ingespeeld. Op zondagmiddag werd het kamp afgesloten met een optreden Japans trommelen door de Taiko groep Pure Percusion uit Leiden en een inspirerende speech door John May, een Engelse Scout die direct betrokken is bij de organisatie van de Jamboree.

Het Nederlands contingent bestaat in totaal uit 19 troepen en wordt ondersteund door de contingentstaf, waarvan 1 lid afkomstig is uit Lisse. Zij zorgen voor de organisatie van o.a. materiaal, programma, gezondheid, transport, communicatie en financiën. Daarnaast gaat er nog een flinke groep jongvolwassen scouts mee, waarvan vier vanuit de Lissese groepen, die zich in Japan inzetten als lid van het international service team om de Japanse organisatie te ondersteunen. Al deze stafleden zijn vrijwilliger en betalen zelf hun reis. Kijk voor meer informatie over het Nederlands contingent op https://wj.scouting.nl/